To moja ulubiona zapiekanka ziemniaczana. Jest tania, prosta i rozpływa się w ustach

Dodano:
Zapiekanka ziemniaczana Źródło: Wikimedia Commons / Orizan / Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0
Zapiekanki to jedne z moich popisowych dań. Robię je dość często, więc przetestowałam już wiele przepisów. Ta zapiekanka ziemniaczana należy do moich ulubionych, bo mało przy niej pracy, a całość jest soczysta i pełna smaku.

Dlaczego tak lubię zapiekanki? Bo tak naprawdę mogę je zrobić z tych składników, które właśnie mam pod ręką i zawsze się udają. Ich przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne, a koszt takiego dania jest niski. Na dodatek zapiekanki doskonale nadają się do odgrzewania i lubi je cała moja rodzina. Które danie ma aż tyle zalet?

Czy trzeba gotować ziemniaki do zapiekanki?

Podgotowanie ziemniaków przed dodaniem do zapiekanki skraca czas pieczenia. Jednak nie ma co ukrywać, że to dodatkowy etap jej przygotowania, który zajmuje trochę czasu i potrzebujemy do tego kolejnego naczynia. Z tego powodu wolę robić zapiekanki z surowych ziemniaków. By warzywo to wyszło miękkie i smaczne, trzeba je pokroić w dość cienkie plasterki, a potem zalać niezbyt gęstym sosem. Oczywiście zapiekankę trzeba trzymać w piekarniku nieco dłużej, niż w przypadku zapiekanki z ziemniaków gotowanych. Zwykle trwa to ok. godzinę.

Jak zrobić szybką i tanią zapiekankę ziemniaczaną?

Zapiekanka ziemniaczana to doskonały pomysł na prosty, tani obiad. Można go zrobić wcześniej i odgrzać przed podaniem. Zapiekankę tę można też zaserwować jako dodatek np. do pieczonego mięsa lub drobiu.

Przepis: Kremowa zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana z surowych ziemniaków w sosie śmietanowo-jajecznym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
530 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 100 g startego sera
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz, opłucz, osusz, pokrój w cienkie plasterki. Cebule obierz, pokrój w piórka lub w dużą kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pokrojony w kostkę boczek, smaż, całość, aż boczek lekko się zrumieni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmaż.
  2. Wykańczanie zapiekankiZiemniaki wymieszaj z cebulą i boczkiem, przełóż do naczynia żaroodpornego. W misce wymieszaj śmietanę z jajkami. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Sosem zalej ziemniaki.
  3. Pieczenie zapiekankiNaczynie przykryj i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza na ok. 45 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę, potrawę posyp startym serem i piecz całość jeszcze ok. 15-20 minut, aż ładnie się zrumieni. Przed podaniem zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki.

Zapiekanka ziemniaczana – kilka wskazówek

Oto kilka podpowiedzi, które mogą się przydać przy przyrządzaniu zapiekanki ziemniaczanej.

  • Do krojenia ziemniaków na zapiekankę można wykorzystać mandolinę. Skróci ona czas krojenia ziemniaków i sprawi, że plasterki będą równej grubości.
  • Do zapiekanki ziemniaczanej można też dorzucić warzywa, np. marchewkę, brokuł. Danie zyska na wyglądzie i wartości odżywczej.
  • Zamiast wędzonego boczku, do zapiekanki ziemniaczanej można dodać pokrojoną i podsmażoną kiełbasę.
  • Do masy śmietanowo–jajecznej również można wsypać trochę startego sera. Zwiększy on soczystość i smakowitość potrawy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...